KVÁSKOVÉ ŠPALDOVÉ BUCHTY


Propadla jsem kouzlu jménem kvásek. Stala se z toho regulérní závislost a proto byla jen otázka času kdy od pečení chleba přejdu k pečení sladkého. Tento recept vlastně vznikl počátečním omylem kdy jsem si rozkvasila pšeničný kvásek žitnou moukou. Řešení byli dvě- upéct chleba a nebo to risknout a zkusit kynuté buchty. Já zariskovala a vyplatilo se. Buchty jsou nádherně nadýchané a mizí s plechu kosmickou rychlostí.
A já už teď vím, že se nikdy nevrátím ke kvasnicím. Myslím, že ten kdo peče kváskové pečivo mě jistě pochopí :-) .



Rozkvas:                                                          
1 lžíce kvásku
200 g žitná mouka
200 g voda

Finální těsto:
500g špaldová mouka 630 Lídl
120 g třtinový cukr
2 ks žloutek
160 ml mléko                                      
150 g máslo
špetka himalájská sůl                

Náplň:
300 g  švestková povidla

Nejdříve se připravíme rozkvas smícháním kvásku s moukou a vodou v husté těsto. Necháme prokvasit při pokojové teplotě cca 12 hodin.
Finální těsto jsem si nechala vymíchat pekárnou na chleba- mléko s máslem lehce ohřála,přidala cukr,žloutky, rozkvas a mouku se solí. Pekárnu po vymíchaní těsta vypnula a těsto nechala zhruba dvě hodiny kynout při pokojové teplotě. Poté naplnila buchty povidlím a dala na plech vyložený pečícím papírem s dostatečným odstupem a každou buchtu potřela olejem, aby těsto při kynutí "nevysychalo" . Buchty mi kynuli další dvě hodiny, asi dvacet minut před pečením jsem si rozehřála troubu na 180 stupňů. Péct zhruba 20 minut dozlatova, po vytažení opět potřít olejem a pocukrovat.

Počet porcí : 30 ks
Doba přípravy: více jak 90 minut



2 komentáře:

  1. Tak že se jdu pochlubit, že jsem je zvládla na jedničku. Plnila jsem nutelou, marmeládou, povidly a mákem. Nestačily vychladnout, ta moje rodinka se na to vrhla. Opravdu jsou moc dobré a určitě budu opakovat. Docela jsem se obávala, že budou tužší, nebyly, a krásně voněly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super,jsem moc ráda - přiznám se že s kváskem peču teprve od února a vlastně se sama učím s ním pracovat.

      Vymazat