ŠÍPKOVÝ SIRUP S RAKYTNÍKEM A MÁTOU


Šípky mimo to, že obsahují mnoho vitamínů, mají i léčivé účinky. Užívají se hlavně při nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity. Plody rakytníku také obsahují velké množství vitamínů-  hlavně vitamín C ( pro denní doporučenou dávku vitamínu údajně stačí jen jedna bobule). Podporují imunitu,posilují činnost srdce a udržují zdravou pokožku. Máta podporuje normální činnost trávící soustavy, má příznivé účinky na dýchací systém a pomáhá i při léčbě nachlazení. Tento sirup je proto přímo vitamínovou bombou.

250 g šípků
150 g rakytníku
15 ks větších lístků máty
3 ks citron
1 l voda
1 kg třtinový cukr

Očištěné šípky a rakytník rozmělníme (já použila tyčový mixér) a zalijeme studenou vodou. Přidáme omyté a na plátky nakrájené oloupané citrony a natrhané lístky máty. Necháme nejlépe přes noc vyluhovat. Druhý den scedíme přes plátno nebo utěrku. Přidáme cukr a zahřejeme maximálně na 70 stupňů, za stálého míchání necháme úplně rozpustit cukr. Sirup ihned nalejeme do pečlivě vymytých sklenic a necháme vychladnout.
Uchováváme v chladu a temnu.

Doba přípravy. více jak 90 minut
Počet porcí: 1,5 l



Žádné komentáře:

Okomentovat