ALSASKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ


Jablka k podzimu prostě patří. Tento koláč jsme si doma naprosto zamilovali - původní recept je od Kluků v akci . Já si recept trochu poupravila, myslím i zjednodušila - hlavně tedy ubrala cukr a přidala skořici. Přiznám se, že nikdy nestačí ani vychladnout - vlažný je naprosto božský což s kombinací chladnějších dnů je prostě neodolatelné.


Korpus:
300 g špaldová mouka typ 1050 Lídl
150 g máslo
1 ks vejce
80 g cukr krystal
špetka sůl
50 ml studená voda

Náplň:
600 g jablek
1 vanilkový cukr
2 lžičky mleté skořice

250 ml smetana 30%
2 ks vejce
20 g cukr krystal

S mouky, cukru, vajíčka, másla, vody a soli vytvoříme hladké těsto, které necháme asi hodinu odpočívat v lednici. Z těsta vyválíme plát (kruh) o velikosti koláčové formy - já použila 30 cm průměr. Formu vyloženou pečícím papírem obložíme těstem, včetně postranních stěn.
Jablka si očistíme a nakrájíme na plátky.Plátky jablek naklademe do kruhu na těsto a posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Necháme asi 10 minut zapéct v předehřáté troubě na 175 stupňů. Mezitím si připravíme přeliv. Smetanu rozšleháme s vejci a cukrem. Tímto přelivem zalijeme rozpečený koláč a pečeme ještě cca 25 minut dozlatova.
Podáváme nejlépe ještě vlažný.

Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8




Žádné komentáře:

Okomentovat